ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΤΜΗΜΑ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΣΠΟΥΔΕΣ

ERASMUS+

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

ΕΡΕΥΝΑ

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΠΕΛ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπυροπούλου Αγγελική

spyropoulouΗ Αγγελική Σπυροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Θεωρίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το 2014 είναι Ερευνητικός Εταίρος (Research Fellow) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (School of Advanced Study), όπου διευθύνει ερευνητικό σεμινάριο με τίτλο ‘Comparative Modernisms’.
Σπούδασε  Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία στο Παν. Αθηνών και Κριτική θεωρία (ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο του Sussex, όπου εκπόνησε, επίσης, το διδακτορικό της (PhD) με ειδίκευση στην Virginia Woolf και τον Walter Benjamin.
Δίδαξε θεωρία πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-2008), και ευρωπαϊκή λογοτεχνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2001-2016), ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει θεωρία θεάτρου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2014-16), και θεωρία και δημιουργική γραφή στο ΕΑΠ (2016-17).
Στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και μεταπτυχιακά σεμινάρια στο Université Paris VII, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου-Goldmiths, στο Paris College of Art, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης-Sapienza και το School of Advanced Study-Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2013 διετέλεσε Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο  Paris III-Nouvelle Sorbonne. Ως επισκέπτρια καθηγήτρια έχει διδάξει επίσης στο Istituto del Teatro (Βαρκελώνη), το Πανεπιστήμιο Bogazici, την Accademia di Belli Arti (Βενετία), την Ακαδημία Θεάτρου Πράγας και το London South Bank University.
Οι εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους αφορούν την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, την κριτική θεωρία, φιλοσοφικές προσεγγίσεις της λογοτεχνίας, σχέσεις λογοτεχνίας, θεάτρου, τέχνης, τον μοντερνισμό και τον πολιτισμό της νεωτερικότητας.
Η μονογραφία της, Virginia Woolf, Modernity and History: Constellations with Walter Benjamin, εκδόθηκε από τον διεθνή οίκο Palgrave-Macmillan (Λονδίνο και Νέα Υόρκη, 2010). Έχει, επίσης, επιμεληθεί ή συνεπιμεληθεί επιστημονικά τους τόμους: Βάλτερ Μπένγιαμιν: Eικόνες και μύθοι της νεωτερικότητας, Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, Culture Agonistes, Αναπαραστάσεις της Θηλυκότητας, καθώς και τεύχη των περιοδικών Εuropean Journal of English Studies, Θεάτρου Πόλις, Synthesis. Έχει δημοσιεύσει στα Interdisciplinary Literary Studies, Σύγκρισις, Αξιολογικά,της για τον μοντερνισμό συμπεριλαμβάνονται στoυς τόμους, 1922: Literature, Culture, Politics (Cambridge University Press), Sentencing Orhando(Edinburgh University Press).
Δημοσιεύει στον αθηναϊκό Τύπο από το 2003, ενώ υπήρξε τακτική συνεργάτις του ενθέτου ‘Βιβλιοθήκη’ της Ελευθεροτυπίας έως το 2009. Μέλος: της Κριτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης  (2010-2017), της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Συγκριτική Μελέτη της Λογοτεχνίας 2014-18,  της ΓΣ του ΕΛΙΔΕΚ και της ΕΕ του Αναργυρείου Ιδρύματος. Ακαδημαϊκή Συντονίστρια Erasmus του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, και Τμηματική Εκπρόσωπος στη ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Βιογραφικό

 

Υλοποίηση ιστοχώρου:
Ανδρέας Μαλής