Φορείς του Συμποσίου και εκπρόσωποι

•    Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Harvard
     Eκπρόσωπος: Γκόγκα Ματίνα
     matina.goga@chs.harvard.edu
     matina.goga@gmail.com

•   Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας

    Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ. Γαληνός
    Υπεύθυνος σχολ. δρασ/τήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης - εκπρόσωπος : Γ. Γιατράκος     ygiatrakos@gmail.com
    Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Δημ Γιαννακόπουλος dgiannak59@yahoo.com
   
Σχολική Σύμβουλος Αγγλικών, Ε. Παπα. evapappa@otenet.gr

•   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας

    Διευθυντής Εκπαίδευσης, Δ. Σίδερης
    Υπεύθυνος σχολ. δρασ/τήτων Β/θμιας εκπαίδευσης - εκπρόσωπος : Ε. Μάρα
    grpolthem@dipe.arg.sch.gr
    mail@dipe.arg.sch.gr

•   Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου  
    βιβλιοθηκονόμος - εκπρόσωπος, Δήμητρα Αξαρλή    
    bookrani@otenet.gr

•   Βιβλιοθήκη «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»
    Πρόεδρος - εκπρόσωπος: Σοφία Πανταζή
    sophiapantazi@gmail.com

•   ΔΟΠΠΑΤ
    Πρόεδρος - εκπρόσωπος, Πόπη Καλκούνου
    doppat.nafplio@gmail.com

•   Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας
     Πρόεδρος -  εκπρόσωπος: Παπαδριανού Κατερίνα
     papadrik@otenet.gr

•    ΦΟΥΓΑΡΟ

     Εκπρόσωπος: Γ. Στάμος
     info@fougaro-library.gr

•    ΑΡΤΙΚΙ – Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας
     Πρόεδρος - εκπρόσωπος, Σίδερης Δ.  siderisd@otenet.gr

•    Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου
     Πρόεδρος - εκπρόσωπος, Δ. Γκίνης
     dimkaginis@yahoo.gr

•    Θεατροδρόμιο`
     Εκπρόσωπος, Δίπλας Δημήτρης
     theatrodromio@gmail.com

•    Περιφέρεια Αργολίδας,  Εκπρόσωπος Τάσος Καραγιάννης

     Αντιπεριφερειάρχης, Δ. Χειβιδόπουλος
     Καραγιάννης Τάσος
     anastakarag@gmail.com

•    Δήμος Άργους και Μυκηνών
     Εκπρόσωπος: Καχριμάνη Πένυ και β Γιαννούση
     kachrima@sch.gr

•    Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού, «Ο Καββαδίας»
     Γραμματέας - Εκπρόσωπος, Α. Μπιμπή 
     angifr@hotmail.com

•    ΕΛΜΕ Αργολίδας
     Πρόεδρος - εκπρόσωπος, Π. Ρουμελιώτης
     pantelis.roumeliotis@gmail.com

•    Πύλη Πολιτισμού
     Πρόεδρος : Β. Δεδέα

     pilipolitismou@facebook.com

•    Παιδική & Νεανική Βιβλ/κη Άργους- Δημ. Βιβλ/κη Κουτσοποδίου
     Πρόεδρος: Ε. Σιδέρη sidereleni@yahoo.gr
     Εκπρόσωπος , Ι. Γρηγορίου


•    Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης

     Εκπρόσωπος, Βιβή Σκούρτη
     https://el-gr.facebook.com/ToyMuseumErmioni

•    Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου
     Εκπρόσωπος, Παλυβού Σούλα, 6947510558

•    Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» 

     Πρόεδρος, Θεοδόσης Σπαντιδέας

      www.palamidisnafplio.gr

•    Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων

    Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
email:  kpenkiou@yahoo.gr
Παιδαγωγική Ομάδα:
Ελένη Πανάγου, Υπεύθυνη
Δέσποινα Ζαχαριάδου, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη
Γαρυφαλλιά Κλειάσσιου, Μέλος
Χάιδω Κόσσυβα, Μέλος

  Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου  Εθνική Πινακοθήκη Παράρτημα Ναυπλίου
   Εκπρόσωπος: Μάγδα Μάρα
   http://www.nafplio.gr/ethnikipinakothikiparatmenu.html

• Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων ιδρύθηκε στις 24 Ιούνιου του 2013 και λειτουργεί υπό την φροντίδα εθελοντών και εθελοντριών φίλων και δωρητών του μουσείου της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων και των απανταχού Διδυμιωτών. Στεγάζεται στο Καποδιστριακό Κτίριο Συγγρού ( Παλιό Σχολείο) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Δέχεται καθημερινά και ξεναγεί οποιαδήποτε ώρα κατόπιν συνεννοήσεως με το τηλέφωνο 6976 204631 και  27540 71169 (Κος  Πάνος).
Παραμένει ανοικτό κάθε : Παρασκευή 7:00 - 8:30 μ.μ.
Facebook:  Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων

Το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου ιδρύθηκε 1/7/2000.
Ανήκει στο Δήμο Ερμιονίδας και λειτουργεί υπό τη φροντίδα του Δήμου με την Εθελοντική Ομάδα Κυριών.
Βρίσκεται απέναντι από Ι.Ν. Μεταμορφώσεως ( Χριστός) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τρίτη-Σάββατο 10:00-12:00
τηλ:27540-23561 και 6947 510 558

 • H Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου θεσμικά  ανήκει στο Nομικό  Πρόσωπο  Κοινωνικής  Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας.
Στεγάζεται στο «Παλιό Γυμνάσιο» στη Μπαρδούνια  και είναι στελεχωμένη  από το 2005 με βιβλιοθηκονόμο. Είναι οργανωμένη σύμφωνα με τα διεθνή  πρότυπα και υποστηρίζεται από  το σύστημα αυτοματισμού ΑΒΕΚΤ . Η συλλογή της  (δανειστική) αριθμεί συνολικά περίπου 22.000 τίτλους  και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο με αγορά.
Στα πλαίσια στων δραστηριοτήτων  της περιλαμβάνονται η  λειτουργία Λέσχης Ανάγνωσης, εκδόσεις, παρουσιάσεις συγγραφέων, συγκέντρωση και ανάπτυξη  της  τοπική βιβλιογραφίας και κάθε είδους δράσεις που προωθούν την εξάπλωση της γνώσης και της φιλαναγνωσίας.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης  παιδικό-εφηβικό τμήμα στο οποίο υλοποιούνται εκπαιδευτικά  προγράμματα, ενώ στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις.
http://vivliothikikranidiou.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/librarykranidi/
e-mail:bookrani@otenet.gr
τηλ:27540-23461

Το Μουσείο Παιχνιδιού Ερμιόνης, έργο του Ερμιονικού Συνδέσμου,  στεγάζεται στην Εστία Πολιτισμού «Μιχαήλ Παπαβασιλείου» και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2013 .Τα εκθέματα, παιχνίδια και αντικείμενα χειροποίητα και βιοτεχνικά που αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, στο παιδί, προέρχονται από την περίοδο 1900 έως 1960 και ιδιαίτερα από την τελευταία δεκαετία 1950 - 1960. Για τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας επικοινωνήστε με τις Ελένη και Μαρία Τράκη στο τηλ. 210 – 4515081
http://www.ermionikos-syndesmos.com/
facebook: Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης


Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Ναυπλίου

Το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου ιδρύθηκε το 2004, επί διευθύνσεως Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα και με πρωτοβουλία του επιφανούς Ναυπλιέως και ε.τ. Προέδρου του Ελεγκτικού ΣυνεδρίουΑποστόλου Μπότσου. Το κτίριο, το οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων, ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε μουσειολογικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζεται, διαθέτει μια εκλεκτή συλλογή από έργα εμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων (Θ. Βρυζάκης, Φ.Μαργαρίτης, Διον,Τσόκος, Ν.Γύζης, Νικ.Λύτρας κ.α.), τα οποία τονίζουν και δίνουν αισθητή μορφή στον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης. Σκοπός αυτής της ζωγραφικής είναι να απομνημονεύσει τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων αφαιρώντας τους ωστόσο το ρεαλιστικό τους χαρακτήρα και ανάγοντάς τα σε μια σφαίρα ιδανική.

«1821 – Μορφές και Θέματα του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». Η έκθεση των έργων ζωγραφικής διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες οι οποίες καλύπτουν θέματα ή απεικονίζουν ιστορικά συμβάντα, των οποίων η εικονογραφία διαμορφώθηκε ενώ η τέχνη του 19ου αιώνα εξελισσόταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Tο στοιχείο που πάνω απ’ όλα έδινε φτερά στη φαντασία αυτών των ρομαντικών δημιουργών ήταν η δραματική σειρά αντιπαραθέσεων, που εμπεριείχε η Ελληνική Επανάσταση.

• Αίθουσα Τέχνης και πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος

Το Πνευματικό Κέντρο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο άνω των 85 ετών επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου επιφάνειας 555τ.μ  και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 450 άτομα. Η αμφιθεατρική του αίθουσα  είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε πολιτιστική δράση (θέατρο, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεων υψηλών απαιτήσεων) όπως επίσης και για την  διεξαγωγή επιστημονικών και άλλων συνεδρίων και συναντήσεων.

• Το Φουγάρο

Ο ιστορικός βιομηχανικός χώρος του ΦΟΥΓΑΡΟΥ αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς στέγαζε κάποτε τις εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας Ανθός.

Μόλις 3 χμ από το κέντρο του Ναυπλίου, επί της οδού Ασκληπιού, το δρόμο που οδηγεί στην Επίδαυρο, το Φουγάρο έχει μετατραπεί σε Τόπο Δημιουργίας και Έκφρασης, που περιλαμβάνει Βιβλιοθήκη Τέχνης και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Εκθεσιακούς και Συναυλιακούς Χώρους, Εργαστήριο Τεχνών για μικρούς και μεγάλους, Café, καθώς βέβαια και τοArtShop, κατάστημα που άλλοτε λειτουργούσε εντός της πόλης του Ναυπλίου.
 

 
Πρωτοβουλία της Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου, το ΦΟΥΓΑΡΟ έχει σήμερα μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο, Διαδραστικό Έργο Τέχνης, που απευθύνεται στο νου και τις αισθήσεις. Φιλοδοξεί να γίνει Χώρος Ζωής και Αγαπημένο Στέκι και με τη δραστηριότητά του να συνδράμει ουσιαστικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αργολίδας, τροφοδοτώντας την αγάπη για την ποιότητα και την αισθητική αναζήτηση!
- Ο χώρος λειτούργησε το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα ως εργοστάσιο κονσερβοποίησης τομάτας, με την επωνυμία Ανθός.
- Το 1997 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου.
- Η ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου σε Χώρο Δημιουργίας και Έκφρασης ξεκίνησε το 2002.
- Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας, ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών του συγκροτήματος.
- Κρίνοντας ότι πρόκειται περί ιστορικής σημασίας βιομηχανικό συγκρότημα, η νέα ιδιοκτησία φρόντισε να χαρακτηριστεί διατηρητέο από την Πολιτεία το 2004.

Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ’’ ιδρύθηκε το έτος 1946.
Το Καταστατικό του Συλλόγου ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και υπογράφτηκε την 15η Δεκεμβρίου 1946, εγκρίθηκε, δε, με την 13 / 1947 Απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου.

Την πρώτη προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή απετέλεσαν οι ιδρυτές του ΣυλλόγουΤάκης Τούμπας, Πάνος Σπυρόπουλος, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Ανδρέας Σταυρόπουλος, Βασίλειος Χαραμής, Κωνσταντίνος Κατσίγιαννης, Στέλλα Κωστούρου, Άγγελος Κόντος, Δημήτριος Βασιλείου, Ραίνος Γραικός, Ανδριανή Λεκάκη και Ευάγγελος Μπακέας.

Ο σκοπός ίδρυσης του Συλλόγου ήταν η εν γένει ανάπτυξη της πόλης. Άξονες της ανάπτυξης ήταν ο εξωραϊσμός της πόλης, η δενδροφύτευση των κοινόχρηστων χώρων, η διατήρηση του ιστορικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα της πόλης, η ανάπτυξη του καλλιτεχνικού και πνευματικού ενδιαφέροντος των συμπολιτών με την οργάνωση διαλέξεων, εκθέσεων κλπ, η διατήρηση των ιστορικών μνημείων της πόλης κλπ.
Στο αρχείο του Συλλόγου σώζονται χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα Πρακτικά και σημειώσεις από τις πρώτες, από την σύσταση του Συλλόγου, δραστηριότητες και λειτουργίες.
Τα έγγραφα αυτά ιχνοθετούν και περιγράφουν όχι μόνον τις δραστηριότητες του Συλλόγου, αλλά παρέχουν σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για τον κοινωνικό ιστό της πόλης από την περίοδο του δευτέρου ημίσεως του εικοστού αιώνα. Αποτελούν, λοιπόν, ιστορικές, ηθολογικές και αναπτυξιακές πηγές για την διαχρονική εξέλιξη της πόλης μας. Παράλληλα με τα εντυπωσιακά κοινωνικά στοιχεία που περιέχονται στα κείμενα, εξ ίσου εντυπωσιακές είναι οι αναφορές σε πρόσωπα, τα οποία συνέβαλαν ουσιαστικά στην διαμόρφωση της πολιτιστικής ζωής ΄΄της πόλεως του Ναυπλίου, της Προνοίας και του Συνοικισμού’’ και, γενικότερα, του πολιτισμού της χώρας.

΄΄Ιδιαίτερον ενδιαφέρον επέδειξεν ο Σύλλογος προς την νεολαίαν, την ελπίδα του Έθνους, ήτις είχεν εγκαταλειφθή υπό του Κράτους και της κοινωνίας λόγω των συνθηκών της κατοχής...’’.
Προς τον σκοπόν τούτον, ο Σύλλογος ίδρυσε, το έτος 1951, βιβλιοθήκη, την οποία επλούτισε με 3.500 τόμους βιβλίων, με δωρεές των μελών του. Η βιβλιοθήκη λειτούργησε με δαπάνες του Συλλόγου για περισσότερο από ένα έτος. Στη συνέχεια και επειδή ο Σύλλογος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές δαπάνες της βιβλιοθήκης, την μετέτρεψε σε Δημόσια Βιβλιοθήκη και την παρέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας (Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως;;) στις 13 Ιανουρίου 1952.
Από τότε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ’’ λειτουργεί ανελλιπώς και αποτελεί μια από τις περισσότερο οργανωμένες και πλούσιες σε τίτλους βιβλίων της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα κείμενα, ήδη το έτος 1960 η Δημόσια Βιβλιοθήκη αριθμούσε πάνω από 15.000 τόμους βιβλίων.

Βιβλιοθήκη Παλαμήδη

Η Βιβλιοθήκη μας ιδρύθηκε το 1951 από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου ‘’Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ’’.
Το 1952 με ενέργειες του Συλλόγου γίνεται Δημόσια και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. του Υπ. Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στις αρχές της λειτουργίας της, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια η βιβλιοθήκη μας γίνεται εστία πολιτισμού και πνευματικό κέντρο της πόλης. Οι 3.500 τόμοι που κατορθώνει να ταξινομήσει από τις προσφορές των συμπολιτών μας, βρίσκουν την ανταπόκριση του μαθητικού και πνευματικού κόσμου του Ναυπλίου.
Στις αίθουσές της πραγματοποιούνται πλείστες κατά καιρούς διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, διαγωνισμοί, συμπόσια, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Από το βήμα της περνούν λόγιοι, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Στεγάζεται στο Νεοκλασικό κτίριο του παλιού παρθεναγωγείου Ναυπλίου, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Αμαλίας, στο κέντρο του Ναυπλίου.
Μέσα στην πενηντάχρονη πορεία της έχει καταφέρει πολλά. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει ακόμη περισσότερα βελτιώνοντας συνεχώς τον τρόπο λειτουργίας της με την χρήση όσο το δυνατό περισσότερο των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος της είναι να κάνει όσο γίνεται πιο προσιτό το βιβλίο στο ευρύ κοινό κάνοντας την παρουσία της ζωντανή και ουσιαστική. Πιστεύει πως θα βοηθήσει και αυτή με το έργο της στη διατήρηση της πλούσιας πνευματικής μας κληρονομιάς και γενικότερα θα συμβάλει στην πολιτιστική και πνευματική ανάταση του τόπου μας.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (CHS DC) είναι ερευνητικό κέντρο το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Ουάσινγκτον. Έχει ως βασικό σκοπό να υποστηρίζει τις ελληνικές σπουδές και να προβάλλει σε διεθνή κλίμακα "τα μεγάλα πολιτισμικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδος", ιδιαίτερα "τις ανθρωπιστικές αξίες των Ελλήνων και την απήχησή τους" ανά τους αιώνες.

Όταν ανέλαβε το 2000 τη διεύθυνση του CHS, ο καθηγητής Gregory Nagy ξεκίνησε συζητήσεις για την εγκαθίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα (ΚΕΣ), προκειμένου να ενδυναμώσει και να επεκτείνει τους δεσμούς συνεργασίας του Κέντρου με επιστήμονες, ιδρύματα και άλλους φορείς στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το 2003 ο Δήμος Ναυπλιέων, αποφάσισε να προχωρήσει στηναποκατάσταση του νεοκλασικού Μεγάρου Ιατρού (πρώην Δημαρχείου Ναυπλίου) και να εκμισθώσει εν συνεχεία το ιστορικό αυτό κτήριο στο CHS για να στεγαστεί το ελληνικό παράρτημα του Κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουνίου 2008.

       
     

Αξιοποιώντας τη γνώση και τις πρακτικές ερευνητικών Κέντρων του Harvard, το Κέντρο αποτελεί σήμερα
 σημαντικό κόμβο του Πανεπιστημίου Harvard στην Ευρώπη. Συνεχίζοντας και συμπληρώνοντας την αποστολή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard (CHS) στην Ουάσινγκτον, στοχεύει μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ερευνητικές δράσεις, στην εφαρμογή του θεμελιακού ιδρυτικού σκοπού του, δηλαδή στην προαγωγή της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας.

Σκοπός των Κ.Π.Ε. είναι η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευόμενων, κατά τρόπο βιωματικό, πάνω στην αναγκαιότητα της προστασίας της φύσης. Είναι επίσης η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, φιλίας, ομαδικότητας και αλληλοκατανόησης.

Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου ιδρύθηκε το 2005 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά από πρόταση του Δήμου Νέας Κίου.

Από τον Ιανουάριο του 2011 το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου ανήκει στο διευρυμένο Καλλικρατικό Δήμο Άργους – Μυκηνών.

Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου (όπως και τα υπόλοιπα 52 Κ.Π.Ε. της Ελλάδας):

·Προγραμματίζει και υλοποιεί προγράμματα μονοήμερα και πολυήμερα για εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους.

·Παράγει εκπαιδευτικό υλικό, φυλλάδια, βιβλία, εφημερίδες κ.ά.

·Οργανώνει και πραγματοποιεί σεμινάρια και επιμορφωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών και άλλων φορέων.

·Στο πλαίσιο της Δια βίου μάθησης, διοργανώνει επιμορφωτικές ημερίδες και σεμινάρια για ομάδες ενηλίκων.

·Διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη.

·Ενδιαφέρεται, ενημερώνεται και ενημερώνει, προβληματίζεται και συμμετέχει στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον πλανήτη.

·Συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της για την ανάδειξη των Περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.

Τριανόν

Tο μνημείο που έμεινε γνωστό ως «Tριανόν»από την ονομασία του κινηματογράφου που στεγαζόταν εδώ, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο ως προς την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση όσο και ως προς την ιστορία του.

Aποτελεί το παλαιότερο τζαμί που σώζεται στην πόλη και φέρει έντονες επιρροές από τη βυζαντινή ναοδομία. Xρονολογείται στα χρόνια της Πρώτης Tουρκοκρατίας, πιθανώς στο β΄ μισό του 16ου αιώνα, και είναι ίσως το μοναδικό κτίσμα που σώζεται από την περίοδο αυτή στην πόλη. Διαφέρει από το μεγάλο τζαμί της Πλατείας Συντάγματος, το Bουλευτικό, καθώς στο τελευταίο η οθωμανική αρχιτεκτονική παρουσιάζεται πλέον αποκρυσταλλωμένη.

Βουλευτικό

Tο κτίριο του Bουλευτικού, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Συντάγματος, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική ιστορία, καθώς εδώ στεγάστηκε η Bουλή της επαναστατημένης Eλλάδας. Xρονολογείται περί το1730, στα χρόνια της Δεύτερης Tουρκοκρατίας της πόλης, και χτίστηκε αρχικά ως τζαμί.Σήμερα,το Bουλευτικόέχει αναπαλαιωθείυποδειγματικά από το Yπουργείο Πολιτισμού καιχρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος, όπου εκτός από συνέδρια πραγματοποιούνται και πλείστες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, το διάδοχο σχήμα της παλιάς Θεατρικής Ομάδας, (1985 – 1992), που κράτησε τα αρχικά της, για να διατηρήσει την ιστορία της και να δώσει την αίσθηση της συνέχειας, δραστηριοποιείται στην περιοχή μας από το 2009, συμβάλλοντας αφενός στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών και αφετέρου στην ενεργοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού και πνευματικού στοιχείου, με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

               Διαχρονικό και διεθνές το ρεπερτόριό του, αποτελείται, μέχρι το Μάρτιο 2016 με τη σειρά που παρουσιάστηκαν, από τα εξής έργα:

  • Μιας πεντάρας νειάτα των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη
  • Δάφνες και Πικροδάφνες, των Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά
  • Μπαμπάδες με ρούμι, των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου
  • Ματωμένος Γάμος, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
  • Φιλουμένα Μαρτουράνο, του Εντουάρντο ντε Φίλιππο,
  • Λεωφορείο ο Πόθος, του Τέννεσση Ουίλλιαμς.
  • Η τελετή, του Παύλου Μάτεση,
  • Η Χαρτοπαίχτρα, του Δημήτρη Ψαθά
  • Έχω απόψε ραντεβού, μουσικοθεατρική παράσταση
  • Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης, του Άκη Δημου  
  • Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, του Έντουαρντ Άλμπι
  • Το αταίριαστο ζευγάρι, του Νηλ Σάιμον
  • Σιγά τα αίματα, του Άκη Δημου, σε σύμπραξη με το Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης
  • Δον Καμίλλο του Σωτήρη Πατατζή
  • Οι Αγροίκοι, του Κάρλο Γκολντόνι

Αξιοσημείωτη είναι και η ενασχόλησή μας με το αρχαίο δράμα, με τις τραγωδίες:

  • Τρωάδες, Ευριπίδη
  • Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ευριπίδη
  • Ικέτιδες, Αισχύλου

             Από τον Αύγουστο του 2014, στεγαζόμαστε στον καινούργιο μας χώρο, τον Πολυχώρο ARTίκι, στον οποίο δώσαμε τιμητικά το όνομα της μεγάλης μας χορηγού, Κυρίας Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ. Τον χώρο αυτό, που ήταν μια παλιά αποθήκη της ΦΑΓΕ στην περιοχή “Αρτίκι” της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, τον διαμορφώσαμε σε θέατρο – πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο Όμιλός μας, πέρα από τη δράση του στους προαναφερόμενους τομείς, έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου θεσμού για την περιοχή μας, το φεστιβάλ θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”, υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του μεγάλου κριτικού του θεάτρου μας, λογοτέχνη και Δ/ντή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου, που φιλοδοξεί πέρα από την προσφορά του στην τέχνη και στον πολιτισμό, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Ήδη τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, έχουν γίνει το 1ο και το 2ο φεστιβάλ θεάτρου, στο οποίο πήραν μέρος μεγάλοι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου, ενώ το προσεχές καλοκαίρι του 2016, θα πραγματοποιηθεί το 3ο φεστιβάλ.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, εργαστήρια για νήπια, παιδιά και εφήβους, προκειμένου η νέα γενιά της περιοχής μας να έρχεται άμεσα, έγκαιρα και βιωματικά σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό, γεγονός που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της.

               Σήμερα στο Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας συμμετέχουν τα περισσότερα από τα παλιά μέλη, και πολλά νέα, που αποφάσισαν την επαναδραστηριοποίησή του, θέλοντας αφενός να καλύψουν το υπαρκτό κενό στον τομέα του θεάτρου και αφετέρου να δώσουν τη συνέχεια που αξίζει, στο νεανικό όνειρο που δημιούργησε τη Θ.Ο.Ε.

http://www.thoe.org.gr/

https://www.facebook.com/theatrikosomilos.ermionidas

email: thoerm@gmail.com

τηλ. 6986 982224