Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2003 και έχει έδρα το Ναύπλιο, μια πόλη ιδανική για τη λειτουργία του, αφού μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, το θέατρο της Επιδαύρου, τα θέατρα του Άργους, τις αρχαίες πόλεις της Τίρυνθας, των Μυκηνών και του Άργους συγκροτεί θεατρικό και πολιτισμικό «τόπο» από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Με την πάροδο του χρόνου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών υιοθέτησε μια πολιτική ανοιχτού διαλόγου και συνεχούς αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία. Στόχος του είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επιμορφωτικό κέντρο για τους κατοίκους της πόλης του Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής με αποτέλεσμα οι πανεπιστημιακές δράσεις να ενισχύονται δυναμικά από την παρουσία και τη συμβολή των κατοίκων και οι ίδιοι να γίνονται ενεργά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι κάτοικοι έρχονται τακτικά ως «ακροατές» για να παρακολουθήσουν μαθήματα που επιλέγουν, για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις και για να χρησιμοποιήσουν την ικανοποιητικά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη του Τμήματος. Έτσι ο πανεπιστημιακός χώρος γίνεται πυρήνας διάδοσης της γνώσης και εστία δημιουργικότητας σε άμεση συνάρτηση με την πόλη, τους φοιτητές και τους κατοίκους της.

Η καινοτομία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έναντι των αντίστοιχων τμημάτων στην Ελλάδα έγκειται στον αρμονικό συνδυασμό θεωρητικού και πρακτικού / καλλιτεχνικού πεδίου γνώσεων. Το Τμήμα έχει επιτύχει να συγκεράσει τα θεατρολογικά (θεωρητικά) πεδία γνώσεων με βιωματικά μαθήματα παραστατικών τεχνών και σεμινάρια που εξετάζουν ζητήματα καλλιτεχνικής πρακτικής (βλ. §2.1.1). Επίσης είναι το μόνο στην Ελλάδα που ασχολείται και διδάσκει συστηματικά τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό, ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία, που θεραπεύονται σε πανεπιστήμια πολλών ευρωπαϊκών χωρών και διασφαλίζει την επαγγελματική απορρόφηση των αποφοίτων του σε ένα ευρύ φάσμα εργασιακών χώρων.

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών έχει ως τίτλο «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου μάθηση». Αντικείμενό του είναι η μελέτη, η προαγωγή και η μετάδοση γνώσεων σχετικών με τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) και τις Παραστατικές Τέχνες, καθώς επίσης και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και κατάλληλων εφαρμογών στο πεδίο της θεατρολογίας, της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΜΣ αποσκοπεί αφ’ ενός στην ανάπτυξη τόσο της έρευνας όσο και των εφαρμογών και αφ’ ετέρου στην εξειδίκευση επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Το μεταπτυχιακό του Ναυπλίου είναι το πρώτο στην Ελλάδα που καλλιεργεί γνώσεις και θεατροπαιδαγωγικές ικανότητες ενώ έχει θεωρητική και πρακτική/καλλιτεχνική διάσταση. Με την ανακοίνωση της έναρξης του Μεταπτυχιακού (καλοκαίρι 2014) υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, 109 υποψήφιοι εκ των οποίων προκρίθηκαν οι 32, οι οποίοι παρακολουθούν ανελλιπώς κάθε Σαββατοκύριακο τα μαθήματα και εργαστήρια. Ήδη ακολούθησαν οι επόμενοι μεταπτυχιακοί. Το καινοτόμο του μεταπτυχιακού αυτού είναι ότι διδάσκουν καθηγητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου αλλά και από άλλα πανεπιστήμια και πολλοί ειδικοί στο χώρο της Δραματικής Τέχνης, του Θεάτρου, της Δραματοθεραπείας, του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της μουσικής, του χορού, του φωτισμού, της δημιουργικής γραφής, της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης,, και άλλων σχετικών ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές από την αρχή της φοίτησής τους επιδόθηκαν σε έρευνες, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν στον τόπο, στα πρόσωπα του τόπου και στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην Αργολίδα. Επίσης οργάνωσαν πολλά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, παρουσίασαν βιβλία για τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση που μετέφρασαν οι ίδιοι, αφηγήθηκαν παραμύθια (Παραμυθομαραθώνειος) και παρουσίασαν σημαντικές προσωπικότητες της Αργολίδας. Συνέχισαν τις εκδηλώσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν σε εφήβους, μωρά και υπερήλικες καθώς επίσης σε κουκλοθέατρο, και σε βίντεο. Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και με άλλους φορείς, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πύλη Πολιτισμού, το ΚΠΕ Ν. Κίου, το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου και το Φουγάρο. Οι μεταπτυχιακοί προχώρησαν επίσης σε ηλεκτρονικές εκδόσεις και έχουν εκτός από την ιστοσελίδα του Τμήματος (ts.uop.grμεταπτυχιακές σπουδές) σελίδα στο fb(Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Ναύπλιο) με περισσότερους από 40.000 επισκέπτες μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, έχουν δημιουργήσει την ηλεκτρονική εφημερίδα που ονομάζεται ΘΕΑΤΡΟΝΙΟ Ν30 (TheatronioN30) και τέλος συνεργάζονται με ιστοσελίδες που έχουν έδρα τους το Ναύπλιο περιστασιακά και ταχτικά με την Argonafplia.gr

Το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών συντονίζει η Κοσμήτορας της Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη, η οποία είναι παρούσα σε κάθε μάθημα και εκδήλωση του Μεταπτυχιακού. Επίσης είναι η δημιουργός και συντονίστρια του 1ου Πανελληνίου Συμποσίου για τους συγγραφείς της Αργολίδας, «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής.