Ιστορικό 2Α

Ναύπλιο, Σεπτέμβριος 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ – ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

«Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – MA in Drama and Performing Arts in Education and Lifelong Learning » (ΠΜΣ – ΔΡΑ.ΤΕ.Π.Τ.Ε.)

Ποιοι προσήλθαν στις εξετάσεις;

Αχ, οι ευτυχισμένες μέρες του Ναυπλίου….

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απογειώθηκε για μια ακόμα φορά ενάντια στους κόντρα πνέοντες ανέμους. Μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού συναντήθηκαν στο Ναύπλιο 106 υποψήφιοι προκειμένου να δώσουν εξετάσεις για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών και να διεκδικήσουν μια θέση από τις τριάντα δύο. Αρκετοί ήταν από την Αθήνα (34%), ακόμα περισσότεροι από Αργολίδα και άλλες περιοχές Πελοποννήσου (Πάτρα) (42%), από Θεσσαλονίκη και ευρύτερη περιοχή (11%), ενώ οι υπόλοιποι (13%) από Κύπρο και νησιά όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Σύρο κ.ά. Ο τίτλος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος: Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση.

Το μεταπτυχιακό αυτό είναι πρωτότυπο, μοναδικό για την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα όσοι επιθυμούσαν ένα τέτοιο συνδυασμό επιμόρφωσης κατέφευγαν στην Αγγλία. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει ποικίλες εφαρμογές τόσο στην εκπαίδευση, γενική και ειδική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, όσο και σε τόπους της δια βίου μάθησης όπως είναι τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα πολυπολιτισμικά σχολεία, τα μουσεία, τα νοσοκομεία, οι φυλακές, οι κατασκηνώσεις, τα ΚΑΠΗ, τα θέατρα κ.ά. Επίσης επειδή ως μαθησιακό αποτέλεσμα επιδιώκει την κατάκτηση εξειδικευμένων γνώσεων αλλά και την ανάπτυξη πολλαπλών ικανοτήτων ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις πολλών επαγγελματικών χώρων εκτός των εκπαιδευτικών όπως τουρισμός, εταιρείες, πολιτική, διαφήμιση, έρευνα αγοράς, προώθηση προϊόντων και μέσα μαζικής επικοινωνίας, κ.α.

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν γραπτά πρώτα στη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και μετά στη Μεθοδολογία της Έρευνας. Τα γραπτά βαθμολογήθηκαν από δύο καθηγητές και σφραγίστηκαν όπως και στις πανελλήνιες. Ανοίχτηκαν μπροστά σε επιτροπή καθηγητών ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε μια εβδομάδα στην ιστοσελίδα μας, στο Μεταπτυχιακό. Τα θέματα ήταν βατά με ορισμένη δυσκολία στη μεθοδολογία της έρευνας. Η τελική βαθμολογία προέκυψε από το φάκελο (40%) και από τα γραπτά (60%).

Θα δούμε αναλυτικά το, επαγγελματικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο των υποψηφίων.

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών στην Ελλάδα:

Οι περισσότεροι που προσήλθαν στις εξετάσεις είχαν τελειώσει ο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο (12), ακολουθούν αρκετοί υποψήφιοι από το Τμήμα Πατρών (8), της Αθήνας (3) και τέλος της Θεσσαλονίκης, παρά τη μακρινή απόσταση (2).

Ας δούμε γενικά από ποιες σχολές προέρχονται οι απόφοιτοι. Το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από τους απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (44), ακολουθούν οι απόφοιτοι Θεατρικών Τμημάτων (25), και κατόπιν οι υπόλοιποι, ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών, που οι περισσότεροι εργάζονται στην εκπαίδευση. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχουν υποψήφιοι των θετικών επιστημών που ενδιαφέρονται για τη Δραματική Τέχνη και τέλος άλλα 9 άτομα που προέρχονται από άλλους χώρους θεωρούμενους μη σχετικούς.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι από το σύνολο των υποψηφίων (109) μόνο 12 άτομα δεν είχαν κανένα δίπλωμα ξένης γλώσσας, ενώ όπως φάνηκε από τις εξετάσεις οι 10 είχαν επαρκείς γνώσεις αγγλικών, όχι όμως δίπλωμα. Επίσης ένας (1) υποψήφιος γνώριζε 4 γλώσσες και είχε τα αντίστοιχα πτυχία, ενώ 28 άτομα είχαν πτυχία για 2 ξένες γλώσσες

Τέλος 18 υποψήφιοι διαθέτουν 2ο τίτλο σπουδών και 4 υποψήφιοι διαθέτουν ήδη μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών

   Το μεταπτυχιακό αυτό έχει σχεδιαστεί να είναι πολυφωνικό και πολυδιάστατο, θεωρητικό και πρακτικό. Θεματικοί του άξονες είναι η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, οι Παραστατικές Τέχνες, η δια βίου μάθηση και η έρευνα. Προς το παρόν η υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια Αλκηστις Κοντογιάννη, πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας της Σχολής ήρθε σε επικοινωνία με 73 τελικά επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι διαπρεπείς στο χώρο τους. Αυτοί στελέχωσαν το μεταπτυχιακό καθώς και ξένοι, ενώ αναμένεται να προκύψουν και άλλες συνεργασίες με ξένους. Το μεταπτυχιακό έχουν αναλάβει, εκτός από την κα Κοντογιάννη, ο κος Τσιάρας και η κα Ζώνιου και το υποστηρίζουν οι διδάσκοντες του Τμήματος. Επίσης το μεταπτυχιακό λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ στις 19.40΄ (www.ts.uop.gr   μεταπτυχιακό, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ). Ορισμένες Κυριακές γίνονται σεμινάρια τα οποία είναι ανοιχτά και στο κοινό. Με τον τρόπο αυτό το Μεταπτυχιακό θα προωθήσει την ώσμωση των μεταπτυχιακών, του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, εκτός από το πρόγραμμα της δια βίου μάθησης που λειτουργεί συνεχώς στα πλαίσια του προπτυχιακού και δέχεται ως ακροατές κατοίκους της Αργολίδας δωρεάν σε πολλά μαθήματα που παρακολουθούν ένα ολόκληρο εξάμηνο. Υπενθυμίζουμε ότι οι ακροατές οι οποίοι παρακολουθούν κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου (στο Προπτυχιακό ένα μάθημα ή περισσότερα) στο τέλος παίρνουν βεβαίωση παρακολούθησης. Ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία και σε αλληλεπίδραση μαζί της, ένα πανεπιστήμιο που ανήκει στην κοινωνία του και γίνεται πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο για όλους. Το Μεταπτυχιακό γίνεται τώρα ο διαμεσολαβητής σε αυτή τη στάση.

 

Μετά τα αποτελέσματα- Ξεκινάμε.

Γράμμα από την πρόεδρο

Αγαπητοί εκλεκτοί μεταπτυχιακοί φοιτητές μας,

Όλοι οι καθηγητές του Τμήματός μας επιθυμούν να σας συγχαρούν και εγώ μαζί για αυτό που έχετε επιτύχει. Αύριο σας περιμένουμε στις 10.45’. Στις 11.00, ιστορική στιγμή για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και για το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ξεκινάει δυναμικά το νέο μεταπτυχιακό «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση» μια παράσταση γνώσης και ζωής με πρωταγωνιστές εσάς και περίπου 75 επιλεγμένους διδάσκοντες από όλη την Ελλάδα. Καλή αρχή, δύναμη, χαρά, απόλαυση και δημιουργικότητα.

Μετά την μεγάλη επιτυχία σας ελπίζω να είναι πολύ καλή η διάθεσή σας και αυτό να μεταλλαχθεί σε δύναμη δική σας που θα ενωθεί με αυτή των άλλων. Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί μια μοναδική εμπειρία για όλους μας. Σας περιμένω ανυπόμονα.

Αλκηστις Κοντογιάννη

Περισσότερες Πληροφορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας

Video

Φωτογραφίες


Μάγδα Μάρα-Διαθλάσεις