Φιλοσοφία του Μεταπτυχιακού

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Μεταπτυχιακό του με δυο λόγια…

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει ως τίτλο «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου μάθηση». Αντικείμενό του είναι η μελέτη, η προαγωγή και η μετάδοση γνώσεων σχετικών με τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) και τις Παραστατικές Τέχνες, καθώς επίσης και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και κατάλληλων εφαρμογών στο πεδίο της θεατρολογίας, της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΜΣ αποσκοπεί αφ’ ενός στην ανάπτυξη τόσο της έρευνας όσο και των εφαρμογών και αφ’ ετέρου στην εξειδίκευση επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Το μεταπτυχιακό του Ναυπλίου είναι το πρώτο στην Ελλάδα που καλλιεργεί γνώσεις και ικανότητες Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και έχει θεωρητική και πρακτική/καλλιτεχνική διάσταση. Το καινοτόμο του μεταπτυχιακού αυτού είναι ότι διδάσκουν καθηγητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου αλλά και από άλλα πανεπιστήμια και πολλοί ειδικοί στο χώρο της Δραματικής Τέχνης, του Θεάτρου, της Δραματοθεραπείας, του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της μουσικής, του χορού, του φωτισμού, της δημιουργικής γραφής, της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και άλλων σχετικών ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές από την αρχή της φοίτησής τους επιδόθηκαν σε έρευνες, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν στον τόπο, στα πρόσωπα του τόπου και στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην Αργολίδα. Για παράδειγμα ερευνήθηκαν οι χώροι των Καταστημάτων Κράτησης της Τίρυνθας και του Ναυπλίου αλλά και των παλαιοτέρων φυλακών της Αργολίδας. Επίσης έγινε δίμηνο Συμπόσιο (2016) με θέμα, «Αργολίδα ο τόπος της συν-γραφής», κατά το οποίο ερευνήθηκαν οι συγγραφείς της Αργολίδας και έγιναν εργαστήρια και διαλέξεις σε όλο τον νομό.

Οι μεταπτυχιακοί οργάνωσαν πολλά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, παρουσίασαν βιβλία για τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, αφηγήθηκαν παραμύθια που έγραψαν οι ίδιοι (Παραμυθομαραθώνιος) και παρουσίασαν σημαντικές προσωπικότητες της Αργολίδας. Συνέχισαν τις εκδηλώσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν σε εφήβους, μωρά και σε υπερήλικες. Επίσης ασχολήθηκαν με το κουκλοθέατρο και τη δημιουργία βίντεο. (Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων και με άλλους φορείς, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πύλη Πολιτισμού, το ΚΠΕ Ν. Κίου, το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, το Φουγάρο, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Αργολίδας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και σχολεία της περιοχής, τα Καταστήματα Κράτησης Τίρυνθας και Ναυπλίου και το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης όπου πραγματοποιήθηκαν δύο Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου). Προχώρησαν επίσης σε ηλεκτρονικές εκδόσεις και έχουν εκτός από την ιστοσελίδα του Τμήματος (ts.uop.gr μεταπτυχιακές σπουδές) σελίδα στο fb (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Ναύπλιο) με περισσότερους από 30.000 επισκέπτες μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, έχουν δημιουργήσει την ηλεκτρονική εφημερίδα που ονομάζεται ΘΕΑΤΡΟΝΙΟ Ν30 (TheatronioN30) και τέλος συνεργάζονται με διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης που έχουν έδρα τους την Αργολίδα.

Το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών διευθύνει ο κ. Αστέριος Τσιάρας και συντονίζει η κ. Άλκηστις Κοντογιάννη.

Περισσότερες Πληροφορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας

Video

Φωτογραφίες


Μάγδα Μάρα-Διαθλάσεις