Φιλοσοφία του Μεταπτυχιακού

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει ως τίτλο «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου μάθηση». Αντικείμενό του είναι η μελέτη, η προαγωγή και η μετάδοση γνώσεων σχετικών με τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) και τις Παραστατικές Τέχνες, καθώς επίσης και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και κατάλληλων εφαρμογών στο πεδίο της θεατρολογίας, της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΜΣ αποσκοπεί αφ’ ενός στην ανάπτυξη τόσο της έρευνας όσο και των εφαρμογών και αφ’ ετέρου στην εξειδίκευση επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Το μεταπτυχιακό του Ναυπλίου είναι το πρώτο στην Ελλάδα που καλλιεργεί γνώσεις και θέατρο-παιδαγωγικές ικανότητες και έχει θεωρητική και πρακτική/καλλιτεχνική διάσταση. Με την ανακοίνωση της έναρξης του Μεταπτυχιακού (καλοκαίρι 2014) υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, 109 υποψήφιοι εκ των οποίων προκρίθηκαν οι 32, οι οποίοι παρακολουθούν ανελλιπώς κάθε Σαββατοκύριακο τα μαθήματα και εργαστήρια. Το καινοτόμο του μεταπτυχιακού αυτού είναι ότι διδάσκουν καθηγητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου αλλά και από άλλα πανεπιστήμια και πολλοί ειδικοί στο χώρο της Δραματικής Τέχνης, του Θεάτρου, της Δραματοθεραπείας, του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της μουσικής, του χορού, του φωτισμού, της δημιουργικής γραφής, της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης,, και άλλων σχετικών ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές από την αρχή της φοίτησής τους επιδόθηκαν σε έρευνες, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν στον τόπο, στα πρόσωπα του τόπου και στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην Αργολίδα. Επίσης οργάνωσαν πολλά θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, παρουσίασαν βιβλία για τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση που μετέφρασαν οι ίδιοι, αφηγήθηκαν παραμύθια (Παραμυθομαραθώνειος) και παρουσίασαν σημαντικές προσωπικότητες της Αργολίδας. Το δεύτερο εξάμηνο συνέχισαν τις εκδηλώσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν σε εφήβους, μωρά και σε υπερήλικες. Επίσης ασχολήθηκαν οι μεταπτυχιακοί με το κουκλοθέατρο και τη δημιουργία βίντεο. (Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και με άλλους φορείς, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πύλη Πολιτισμού, το ΚΠΕ Ν. Κίου, το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, το Φουγάρο, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Αργολίδας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και σχολεία της περιοχής). Οι μεταπτυχιακοί προχώρησαν επίσης σε ηλεκτρονικές εκδόσεις και έχουν εκτός από την ιστοσελίδα του Τμήματος (ts.uop.grμεταπτυχιακές σπουδές) σελίδα στο fb(Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Ναύπλιο) με περισσότερους από 30.000 επισκέπτες μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, έχουν δημιουργήσει την ηλεκτρονική εφημερίδα που ονομάζεται ΘΕΑΤΡΟΝΙΟ Ν30 (TheatronioN30) και τέλος συνεργάζονται με διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης που έχουν έδρα τους την Αργολίδα, όπως με την Argonafplia.gr και άλλα.

Το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών συντονίζει η Κοσμήτορας της Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη, η οποία είναι παρούσα σε κάθε μάθημα και εκδήλωση του Μεταπτυχιακού.

Περισσότερες Πληροφορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας

Video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Youtube Channel

Φωτογραφίες


Μάγδα Μάρα-Διαθλάσεις