Γενικές Πληροφορίες για το Μεταπτυχιακό

Π α ν ε π ι σ τ ή μ ι ο Π ε λ ο π ο ν ν ή σ ο υ

Τ μ ή μ α Θ ε α τ ρ ι κ ώ ν Σ π ο υ δ ώ ν

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

*

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

                                                Ναύπλιο, Απρίλιος 2015                              

Αγαπητοί φίλοι και ενδιαφερόμενοι για το Μεταπτυχιακό μας,

Πρώτα από όλα σας συνιστούμε να διαβάσετε το ΦΕΚ όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας (με αριθμό 107355/B7), Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1929 τ.Β΄/ 17−07−2014).

Η σελίδα αυτή σας προσφέρει μια γενική ενημέρωση:

Μεταπτυχιακός τίτλος.

Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη «Δραματική Τέχνη και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση - Master in Drama and Performing Arts in Education and Lifelong Learning».

Αντικείμενο του προγράμματος

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών είναι η μελέτη και η προαγωγή στο χώρο της θεατρολογίας της τεχνογνωσίας της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) και των Παραστατικών Τεχνών καθώς και η ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρμογών της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και των Παραστατικών Τεχνών ως μεθοδολογία μάθησης/διδασκαλίας και ως μορφή τέχνης στο χώρο της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης.

Χώρος

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους του Ναυπλίου και Αργολίδας γενικότερα.

Δίδακτρα

Τα καταβαλλόμενα δίδακτρα για το πρόγραμμα εκ μέρους κάθε σπουδαστή καθορίζονται με αποφάσεις συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος. Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, τα δίδακτρα για κάθε φοιτητή ανά εξάμηνο ήταν 1.000 ευρώ (συνολικά 3.000ευρώ)

Διάρκεια

Συνολικά το Μεταπτυχιακό διαρκεί 3 εξάμηνα. Στα δύο πρώτα η φοίτηση είναι υποχρεωτική με δεκτές απουσίες 20% σε κάθε μάθημα. Κατά το τρίτο εξάμηνο ο μεταπτυχιακός φοιτητής εκπονεί τη μεταπτυχιακή του εργασία με έναν επόπτη μέλος ΔΕΠ του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου και δύο συν-επιβλέποντες.

Υποψήφιοι

Στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του μεταπτυχιακού μας δεν ζητείται καμιά συνάφεια αντικειμένου, αντιθέτως επιδιώκουμε τη διεπιστημονικότητα. Επομένως όσοι προέρχονται από άλλο χώρο, π.χ. αρχιτεκτονική, υπολογιστές, ιατρική κά. είναι κατάλληλοι και επιθυμητοί για το μεταπτυχιακό μας.

Δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας (θα είναι διαθέσιμη από τη Γραμματεία και το δικτυακό τόπο του Τμήματος- πρότυπο στο Παράρτημα Α, όταν ανακοινωθεί ο κατάλληλος χρόνος υποβολής αιτήσεων).
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, το οποίο θα περιλαμβάνει α) την εκπαιδευτική, επαγγελματική, ερευνητικ, καλλιτεχνική και συγγραφική δραστηριότητα του υποψήφιου-ιας και β) σύντομη έκθεση γνωστικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων στην οποία να αναφέρονται και οι λόγοι για τους οποίους ο υποψήφιος-α ενδιαφέρεται για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα (έκτασης μιας σελίδας).
  3. Αντίγραφα* τίτλων σπουδών (οι πτυχιούχοι). Τελειόφοιτοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και να αξιολογηθούν, αλλά γίνονται τελικώς δεκτοί μόνον εφόσον αποκτήσουν το πτυχίο τους μέχρι την τελευταά ημέρα πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Επίσης απαιτείται βεβαίωση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για όσους έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής (φωτοαντίγραφο).
  4. Αντίγραφα* δύο όψεων, της αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου.
  5. Αντίγραφα* Βεβαίωσης εκπόνησης πτυχιακής εργασίας (από τη γραμματεία του Τμήματος αποφοίτησης) όπου θα αναγράφονται το θέμα της εργασίας, ο βαθμός, η ημερομηνία και οι επιβλέποντες καθηγητές.
  6. Αντίγραφα* Βεβαιώσεων συμμετοχής σε συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα, .
  7. Αντίγραφα* επιστημονικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε ελληνικά ή ξένα περιοδικά, ή και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  8. Αντίγραφο* άλλου μεταπτυχιακού τίτλου.
  9. Αντίγραφο* πτυχίου άλλου Τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ .
  10. Αντίγραφο Επάρκειας Αγγλικής ή άλλης γλώσσας που τεκμηριώνει ο υποψήφιος με σχετικά πιστοποιητικά (επιπέδου τουλάχιστον Β2, π.χ. First Certificate in English, TOEFL) ή με άλλα σχετικά στοιχεία, όπως προηγούμενη φοίτηση σε Αγγλόφωνο ή άλλης γλώσσας Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει αποδεικτικό, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας θα διαπιστωθεί με εξετάσεις στην Αγγλική που θα τελεστούν πριν από τις εξετάσεις των μαθημάτων.
  11. Αντίγραφο* Πιστοποίησης γνώσης Η/Υ.
  12. Αντίγραφα Βεβαιώσεων επαγγελματικής εμπειρίας.

*Σύμφωνα με το Νόμο 4250/2014(ΦΕΚ 74/Α΄/26-3-2014) . Τα πρωτότυπα πιστοποιητικά 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 θα τα επιδείξουν οι υποψήφιοι, όταν τους ζητηθούν από τη Γραμματεία του ΠΜΣ, ώστε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος.

Ύλη δίνεται κατά θεματικές περιοχές και προτείνονται βιβλία, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό .

Η επιλογή υποψηφίων και ο πίνακας επιλαχόντων θα ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί μέχρι 19 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία εγγραφών θα γίνει από 21 μέχρι και Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015. Υπολογίζουμε τα μαθήματα να αρχίσουν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015.

Κριτήρια και Διαδικασίες Επιλογής

Το ΠΜΣ απευθύνεται σε φοιτητές υψηλού επιπέδου, η επιλογή των οποίων γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κυρίως κριτηρίων:

ü  Ο γενικός βαθμός πτυχίου του υποψηφίου. Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα αποφοιτήσει, το γενικό βαθμό στα μαθήματα που έχει συμπληρώσει επιτυχώς και τον αριθμό τους.

ü  Η επίδοση στη διπλωματική εργασία.

ü  Πιστοποιητικά που τεκμηριώνουν την επάρκεια του υποψηφίου στην Αγγλική γλώσσα ή σε άλλη ξένη γλώσσα.

ü  Η πιστοποίηση γνώσης Η/Υ (αν υπάρχει , δεν είναι απαραίτητη)

ü  Άλλο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος (αν υπάρχει , δεν είναι απαραίτητη).

ü  Η ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, (αν υπάρχει , δεν είναι απαραίτητο)

ü  Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις (αν υπάρχουν , δεν είναι απαραίτητες)

ü  Η επαγγελματική του εμπειρία (βεβαιώσεις).

ü  Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα σε χώρο εκπαιδευτικό ή μη (αν υπάρχει , δεν είναι απαραίτητη)

Εισακτέοι.

Ο αριθμός των κατ’ έτος εισακτέων στο Πρόγραμμα ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) Σε περίπτωση ισοψηφίας με τη συνολική βαθμολογία του τελευταίου επιτυχόντα εισάγονται όλοι οι ισοψηφίσαντες υποψήφιοι. Ως κατώτατο όριο για την πραγματοποίηση του ΠΜΣ θεωρείται ο αριθμός 18 υποψηφίων.

Φοίτηση.

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στα δύο εξάμηνα με δικαίωμα απουσιών 20% για κάθε μάθημα. Τα μαθήματα (θεωρητικά και βιωματικά) θα πραγματοποιούνται Σάββατο και εν μέρει Κυριακή. Επίσης υποχρεωτική θα είναι και η παρακολούθηση σεμιναρίων ή εργαστηρίων ή συνεδρίων, όπως αυτή θα ορισθεί από τη Διεύθυνση του ΠΜΣ.

Συνοπτικό Πρόγραμμα Μαθημάτων

A΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

Τίτλος Μαθήματος ECTS
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Μορφές και είδη 4
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής 6
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα 5
Ποιοτικές & ποσοτικές μέθοδοι έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες 4
Μέθοδοι αξιολόγησης/μέτρησης θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση

6

Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο Ι 5
Σύνολο 30

B΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

Τίτλος Μαθήματος ECTS
Παραστατικές τέχνες: Μορφές και είδη 4
Παραστατικές και άλλες τέχνες 5
Διασύνδεση Τεχνών: Πολύτεχνο δρώμενο 6
Μορφές θεάματος 4
Εκδηλώσεις πολιτισμού στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση 6
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ 5
Σύνολο 30

Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

Τίτλος Μαθήματος ECTS
Μεταπτυχιακή Εργασία 30

Σύνολο πιστωτικών μονάδων 3 εξαμήνων: 90 (ECTS)

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων του πρώτου έτους σπουδών ο φοιτητής/τρια αναλαμβάνει σε συνεννόηση με ένα μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, ή άλλου Τμήματος της ημεδαπής, εξάμηνη μεταπτυχιακή εργασία 13.500- 15.000 λέξεων συμπεριλαμβανομένων της βιβλιογραφίας, των παραρτημάτων, των πινάκων κά.

Διδακτικό Προσωπικό

Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα διδάσκουν ορισμένα μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχουν σχετικές ειδικότητες και πολλοί προσκεκλημένοι καθηγητές από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, ειδικοί ερευνητές, διακεκριμένοι στο χώρο, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής με συναφείς ειδικότητες ή διακεκριμένοι ερευνητές ή διαπρεπείς καλλιτέχνες που δρουν εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό αποτελεί μια καινοτομία του μεταπτυχιακού διότι δίνει τη δυνατότητα για μια πολυδιάστατη προσέγγιση των θεμάτων καθώς και μια επικοινωνία των μεταπτυχιακών με ειδικούς στο χώρο, γεγονός που μπορεί να συντελέσει θετικά στη επαγγελματική τους εξειδίκευση και στην κατάκτηση του ερευνητικού και εργασιακού χώρου.    

Περισσότερες Πληροφορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας

Video

Φωτογραφίες


Μάγδα Μάρα-Διαθλάσεις