Τόπος: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου

Στοχοθεσία: Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά που αφορά στην τεχνολογία της άλεσης, την αιολική ενέργεια και τους ανεμόμυλους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί διαθεματικά με την ύλη στα μαθήματα της Γλώσσας, της Φυσικής και της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν αρχικά τα βασικά στοιχεία ενός ανεμόμυλου και την παραδοσιακή τεχνολογία, μέσα από παιχνίδια και κατασκευές.

Στη συνέχεια θα γνωρίσουν την άϋλη κληρονομιά που συνδέεται με τους ανεμόμυλους: παροιμίες, δημοτικά τραγούδια, αφηγήσεις, μύθους, παραμύθια ή λογοτεχνικά έργα όπως ο Δον Κιχώτης. Τα γλωσσικά παιχνίδια, ο αυτοσχεδιασμός, το θεατρικό παιχνίδι θα αξιοποιηθούν ώστε τα παιδιά να εμβαθύνουν στην πολιτιστική κληρονομιά του αλεύρου και του ψωμιού.

Στο τέλος μέσα από εικόνες και λέξεις κλειδιά θα ζητηθεί από τα παιδιά σε ομάδες να αφηγηθούν μια ιστορία σε σχέση με τον ανεμόμυλο.

Οι ιστορίες αυτές θα αποτελέσουν την πρωτόλεια μορφή μιας αφήγησης που θα ολοκληρώσουν, θα γράψουν και θα εικονογραφήσουν στην τάξη τους, βάση του υλικού που θα τους δοθεί.

Μάνος Μικελάκης: Αρχαιολόγος ΥΠΠΟ, ΔΠΑΝΣΜ. Σπουδές στην Αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης, μουσειοπαιδαγωγός σε προγράμματα του ΥΠΠΟ, ερευνητής σε θέματα μυλολογίας. Αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά και στον ειδικό τύπο, συγγραφέας και επιμελητής βιβλίων για την πολιτιστική διαχείριση και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ερευνητικά προγράμματα αρχιτεκτονικής.

Ανθή Αλβέρτη: Αρχιτέκτων μηχανικός ΥΠΠΟ, ΔΠΑΝΣΜ. Μεταπτυχιακός τίτλος (MSC) στην Αποκατάσταση Μνημείων. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΠΟ, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ερευνητικά προγράμματα ανάπλασης ιστορικών κέντρων πόλεων, ανάδειξης και πολιτιστικής διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, παραδοσιακών οικισμών και μεμονομένων ιστορικών κτηρίων. Αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά και στον τύπο με θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.

Αγγελική Κουμνά: Αρχαιολόγος ΥΠΠΟ, ΔΠΑΝΣΜ. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασσική Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμπληρωματική εκπαίδευση στην Βιομηχανική Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική (Ακαδημία Πλάτωνος ΕΚΠΑ) και στην Μουσειακή εκπαίδευση (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας). Σχεδιασμός και υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΔΠΑΝΣΜ. Συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια με θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση.